Basistechniek

De Limes (grens) van het Romeinse Rijk.

Met citadellen, wachttorens, muren en pallisaden bakende de voormalige wereldmacht ca. 2000 jaar geleden zijn rijk tegen het vrije Germanië af. De Limes is een van de indrukwekkendste en het langste archeologische bodemmonumenten van Europa. Hier stuitte de eertijds hoogontwikkelde cultuur van de Romeinse oudheid op het culturele ontwikkelingsland van het "barbaarse" Germanië". Op diverse plaatsen kan men de Limes zelf nog herkennen. Een van de bijzondere hoogtepunten langs de route zijn de Romeinse thermen in Weißenburg. Deze thermen inspireerden Henning Großenschmidt tot de ontwikkeling van het verwarmingssysteem Temperierung.

Doorsnede Thermen: noord-west hoek (klik links op: reconstructie)

Met de Tegula mammata (klik links op: Tegula mammata) wordt de holte gecreëerd waardoor de hete lucht afgevoerd wordt. Deze hete lucht zorgt voor de verwarming van de buitenschil van het gebouw. Deze buitenschil wordt hierdoor warmer dan de lucht in de omsloten ruimte. Hierdoor kan geen condensatie plaatsvinden, noch schimmel en zoutmineralisatie.

Deze Tegula mammata worden met pennen in de muur vastgezet. Over de Tegula mammata wordt stucwerk aangebracht. Het stucwerk wordt beschilderd, betegeld of versierd.

Deze schetstekening (klik links op schema)  geeft  met rode pijlen de hete luchtstromen weer die via de buitenschil afgevoerd worden.

Verwarming en vochtwering 2000 jaar geleden.

Geen vocht- en stucschade door verwarmen van de buitenschil.